Basenji je izvorni lovački pas iz središnje Afrike kojeg su plemena u lovu koristila kao svoje pratioce. Poznat je kao jedan od najstarijih pasmina koja danas postoji. Njihova povijest datira još od prije drevnih Egipćana. Faraoni su ih držali kao ljubimce ali i zbog njihovih lovačkih vještina o kojima svjedoče različiti umjetnički motivi iz doba drevnog egipatskog razdoblja koji prikazuju pse nalik basenjiju s uvijenim repovima i uspravnim ušima.

  

Basenji je stekao slavu na temelju neobične činjenice da ne laje. Ipak, to što ne laje ne znači da je tih jer može proizvoditi mnoge neobične zvukove uključujući jodlanje i to npr. kada je sretan. To je prirodna pasmina u koja nije imala utjecaja od strane čovjeka zbog čega je još uvijek pomalo primitivan u nekim od svojim oblicima ponašanja.

 

Razlozi "ZA"

 

    Ne laje

    Prikladne je veličine

    Jako je lijep

    Minimalno se linja

    Vrlo je čist

    Bez psećeg mirisa iako se smoči

    Voli čovjeka

    Ako volite šetati i vaš basenji će voljeti šetati

    Ako uvečer volite gledati TV i vaš basenji će voljeti gledati TV s vama

    Ima jako malo zdravstvenih problema, može doživjeti više od 10 godina

    Zvuči li predobro da bi bilo istinito? Pomnije pročitajte slijedeće karakteristike kako bi dobili uvid u

        ovu predivnu ali neobičnu pasminu.

 

Basenjiji su dosta drugačiji od drugih pasmina i nisu pravi izbor za svakoga. Svojim obiteljima posvetiti će se s ljubavlju, ali na drugačiji način nego što je većina pasmina; mogu biti vrlo nalik mačkama u iskazivanju svoje ljubavi i pažnje i nisu vrsta psa koja će biti „ludo zaljubljena“ u vas.

 

Prema strancima, u početku i dok ih ne upoznaju, neki basenjiji mogu biti ravnodušni.

 

Kod pravih vlasnika basenji će biti pravo zadovoljstvo i zabavan drug. Vrlo su inteligentni i pokušat će vas nadmudriti u svakoj prilici.

 

Uvijek AKTIVNI

 

Potpuno ograđeno i sigurno dvorište JAKO je važno za vlasnika basenjija. Većina će natjeravati i loviti sve što se miče: miševe, mačke, ptice, kotače, bicikle i sl. Nažalost dosta njih izgubi život pod kotačima automobilima jer nemaju apsolutno nikakvog osjećaja za cestu kada jednom počnu slijediti neki miris ili nešto natjeravati.Pripadaju skupini „sighthound“ pasmina što znači da su psi koji se, dok love, oslanjanju na oštar vid, brzinu i okretnost dok su u potjeri za plijenom za razliku od ostalih pasa koji love oslanjajući se na njuh i izdržljivost. To znači da je basenji ima potrebe za vježbanjem i istrčavanjem unutar ograđeno područja te mu je potreban vlasnik koji uživa u čestim šetnjama.

  

Zapamtite - umoran basenji je dobar basenji.

 

Nakon što navrše oko 3 godine, njihova  se razina aktivnosti poprilično smanji pa će ponekad djelovati puno zrelije u odnosu na svoju dob. No ipak mnogi zadrže svoje vragolasto i smiješno ponašanje do duboko u starost.

 

Savjeti za DRESURU

 

Basenjiji su vrlo dobri u dresiranju svojih vlasnika!!! ....

 

Šalu na stranu, oni su inteligentni, oprezni i znatiželjni psi koji brzo razmišljaju i zbog toga su preživjeli u svojoj rodnoj Africi. Basenji još uvijek ima inteligenciju divljeg psa i može misliti svojom glavom te raditi stvari koje ponekad predstavljaju pravi izazov njihovim vlasnicima. Brzo uče raditi ono što se od njih traži, AKO misle da će to biti korisno za njih.

 

Basenji će radije prije ugoditi sebi nego što će ugoditi vama!

 

Ukusne i slasne poslastice biti će vam vrlo korisno i dobro pomoćno sredstvo za dresuru. Trik je u tome da ih navedete da misle da to što vi tražite od njih da učine je ono što oni žele raditi, ali htjeti će znati koju korist oni imaju od toga što će vas poslušati, ako uopće odluče da vas poslušaju.

  

Budući da su vrlo inteligentni psi nove će naredbe uglavnom naučiti vrlo brzo, ali nakon nekoliko ponavljanja jedne te iste aktivnosti mogu se brzo početi dosađivati pa će tražiti zabavu negdje drugdje i raditi nešto njima više zanimljivije. Neće vas neprekidno slijepo slušati kao neke druge pasmine. Oni su puno previše inteligentni za to! Stoga, da bi dresura bila učinkovita, potrebno je često mijenjati i dodavati nove i različite nagrade koje će ih držati zainteresiranim i fokusiranim.

 

Štenci trebaju biti pravilno socijalizirani s drugim psima, životinjama i različitim osobama dok su još mladi. Također se preporuča da njihova socijalizacije bude konstantna i stalna briga, čak i ako je to moguće, nakon što odrastu.

 

             

 

Što je to sa KAVEZOM?

 

Basenjiji su poznati da se pretvore u prave vragolane kada ostanu prepušteni sami sebi pa je otvoreni prostor, s vrlo dobrim skloništem od kiše i hladnoće, idealno rješenje kada je obitelj odsutna. Za kraće vremensko razdoblje, kao što je odlazak u trgovinu, kavez je savršeno rješenje. Pitajte svog uzgajivača o tome. Kada će te prvi puta uzeti svoje novo štene kući, svi treninzi u  kavezu koje je štene do tada prošlo kod svog uzgajivača, vjerojatno će vas vratiti korak unatrag jer će se štene naći u novoj sredini, no ustrajnost će se isplatiti na duge staze. Dobro ograđeno dvorište sa psećim vrata i ograničeni pristup nekim dijelovima kuće također će biti dobro rješenje.

 

Kavez je apsolutno nužan kada putujete s njim u autu. Basenji će iskočiti iz automobila čim se vrata otvore, a tada ćete ih teško uhvatiti ako nisu bili vezani i najvjerojatnije će ga udariti drugi automobil. Također, mnogo je sigurnije za sve putnike u automobilu da se vozi na sigurnom, u kavezu, umjesto da vam odvlači pažnju i u slučaju nesreće, izleti kroz staklo.

 

Bez UZICE

 

Basenji su također vrlo pozorni, živahni i aktivni psi koji zahtijevaju redovito trčanje i mogu vrlo lako postati destruktivni bez adekvatnog pražnjenja njihove energije. S njima nikada ne možete biti u potpunosti  opušteni jer nisu pouzdani. Ako im nešto zanimljivo zapne za oko odmah će krenuti u potjeru i oglušiti će na sve vaše pozive i povike. Jedina stvar koju će oni tada percipirati je "lovina" ispred njih i ništa drugo. To znači da se neće zaustaviti i doći k vama ako ih pozovete. Potjera za lovinom prirodna je pseća karakteristika koja je vrlo je razvijena u basenjija  jer su se oni, u Africi, koristili isključivo zbog svojih lovačkih sposobnosti. Zahvaljujući toj karakteristici u Africi su uspjeli opstati sve do danas.

 

USNULI Basenji

 

Kada spavaju budite sigurni da ih prvo probudite svojim glasom  tako da ih pozovete imenom prije nego što ih idete dirati. Neki, ali ne svi basenjiji probuditi će se u obrambenom stavu, ako ih iznenada trgnete iz dubokog sna. To je instinkt koji je preostao još iz džungle koji je imao cilj zaštititi ga od potencijalnih predatora koji su im tamo prijetili. Zbog toga su, poneki, još uvijek na oprezu dok spavaju.

 

           

 

Potreba za DRUŽENJEM

 

Teško se nose sa izoliranošću od ljudskog društva. Planirajte dijeliti svoj dom sa svojim basenjijem. Mnogi od njih uživati će spavati u istom krevetu s vama, ako im to dopustite. Također, sretniji su kada su u društvu drugog psa suprotnog spola.

 

Jaka VOLJA

 

Općenito to su psi sa snažnom voljom i mogu biti poprilično neovisni,pa stoga trebaju vlasnika koji je pun samopouzdanja i koji ga može držati pod kontrolom. Još su uvijek pomalo primitivni u nekim svojim oblicima ponašanja, ali ako su dobro odgojeni i ispravno i dosljedno disciplinirani te osobine biti će samo dodatak njihovom šarmu.

 

Kao MAČKE!

 

Dok se igraju svoje šape koriste na sličan način kao i mačke. Zajednička im je karakteristična neovisnost  i činjenica da se lizanjem čiste i dotjeruju. U iskazivanju svoje ljubavi i nekim manirama jako podsjećaju na mačke.

 

RAVNODUŠNA pasmina

 

Basenji je vrlo privržen svojoj obitelji i prijateljima, ali može biti suzdržan prema strancima. To je normalna karakteristika pasmine.


Basenji ŠTENCI

 

Štenci su rođeni u zimi. Studeni, prosinac ili siječanj u našoj (sjevernoj) hemisferi. Ženke ulaze u sezonu parenja samo jednom godišnje, u jesen. Ako ste ozbiljni u namjeri da uzmete štene tada ćete se obratiti respektabilnim uzgajivačima što je prije moguće jer mnogi već unaprijed imaju rezervirana legla, bez obzira što se štenci još nisu rodili.


Umjetnici za BIJEG

 

Ne možete ih samo tako ostaviti u dvorištu sa njihovim igračkama. To će im uskoro postati vrlo dosadno i pokušati će pronaći način da pobjegnu. Nisu poznati kao umjetnici za bijeg bez razloga! Ako postoji slaba točka na nekom dijelu ograde ili mjesto kroz koje bi se mogli provući, oni će ga pronaći. Budite vrlo oprezni prilikom otvaranja vrata (ulaznih pogotovo) dok slobodno šeću po kući. Bez problema mogu jurnuti između vaših nogu i vrlo brzo se naći na cesti! Ovo može biti pravi problem ako imate malu djecu. Pokušajte uvijek biti jedan do dva koraka ispred svog basenjija u svako doba.

 

 

ZNATIŽELJNA stvorenja

 

Ova značajka ih ponekad može koštati nevolje. Često će htjeti znati što se događa oko i unutar kuće, i što vi radite. Mogu postati „zaposleni“ mali psi koji će provjeravati da li ima išta novog prije nego se ponovo vrate na drijemanje. Basenji se voli zabavljati sa ničime i sa svačime. Biti na izvidnici tražeći način za bijeg, kopajući po smeću, žvačući i radeći rupe na prljavoj odjeći, krasti hranu i sl., žvakati vaše dragocjenosti i baveći se svakojakim nestašlucima. Doduše, basenji će uvelike pomoći odgojiti vašu djecu koja će se vrlo brzo naučiti pospremiti svoje stvari jednom kada štene stigne u obitelj.

 

MUŽJAK ili ŽENKA?

 

Oboje će biti vam praviti ugodno društvo. Sve se zaista svodi na osobne preferencije. Oba su spola jednako nježna i odana svojoj obitelji.  Ne kastrirani mužjak je dominantniji od kastriranog  i za vrijeme sezone tjeranja biti će ga teško živjeti s njim i podnositi njegovo ponašanje. Njegov um biti će usredotočen samo na jednu stvar – parenje, i postati će nervozan tako da će stalno plakati i cviliti. Čak i ako ne postoji niti jedna ženka u blizini mužjaci i dalje ulaze u sezonu u jesen isto kao što to čine i divlji psi kad su u pripremi za sezonu parenja. Iz tog razloga preporuča se kastrirati mužjaka.

  

Za ženke je manje vjerojatno da će se upustiti u dominantnu borbu s vama, iako se ona može koristiti nešto više suptilnijim načinima kako bi dobila ono što želi. Ženke su obično lovci unutar čopora i mogu biti pozornije na okolinu više nego mužjaci.

 

Općenito basenjiji istog spola ne slažu se baš dobro, osim ako nisu odrasli zajedno. Bez obzira na spol koji odabrali, štenci se od najranije dobi trebaju naučiti da su svi ljudi, unutar njihovog„čopora“, iznad njih. To je nešto što ih je  vrlo lako za naučiti dok su još vrlo mali. Ako želite više od jednog basenjija u svom domu tada nabavite po jednog od svakog spola. Molimo sterilizirajte i kastrirajte vaše kućne ljubimce.

Na vrh