Mi smo mala obiteljska uzgajivačnica koja se uzgojem basenjija bavi od 2011 godine.

 

Sa troje djece, dvije djevojčice i jednim dječakom, naši su psi sastavni dio naše peteročlane obitelji i prvenstveno kućni ljubimci. Pse uzgajamo isključivo iz ljubavi prema ovoj nevjerojatnoj pasmini pa nam je najvažnije da su naši psi sretni i svakodnevno okruženi ljubavlju kakvu zaslužuje svako živo biće. U uzgoju nam je vrlo bitno zdravlje naših štenaca kao i standard basenji pasmine.

 

Naši psi imaju sve zdravstvene testove koji se preporučaju za pasminu bez obzira što isti nisu obavezni po HKSu. Zdravstvene testove obavljamo u Sloveniji odnosno veterinarskoj ambulanti i/ili laboratorijima od strane specijaliste za određene bolesti koje nije moguće obaviti u Hrvatskoj.

 

Psi su uzgojeni u našem domu uz djecu i u bliskom smo kontaktu s njima od njihovog rođenja. Veliku važnost pridajemo karakteru pasmine i radimo pomni odabir budućih vlasnika kako bi bili sigurni da svako štene predajemo u dobar dom.

 

Uzgojem smo se počeli baviti sasvim slučajno.

 

Basenjija smo odlučili nabaviti još prije 12 godina, a uz obiteljske obaveze tek 2010. godine u Austriji kupili smo našu prvu kujicu Olabisi Chinue Asali. Ubrzo nam je postalo jasno da ne možemo ostati na jednom basenjiju. Kako je to pas koji ima leglo samo jednom godišnje u jesen/zimu, već po Asalinom dolasku, počeli smo planirati nabavku mužjaka. S obzirom da smo, tražeći našeg prvog basenjija, postali svjesni koliko se u Hrvatskoj vrlo malo zna o njima te kako je teško doći do neke korisne informacije odlučili smo kreirati web stranicu sa svim korisnim podatcima o pasmini. Smatrali smo da basenji, kao jedan vrlo neobičan i poseban pas, ne zaslužuje ostati nepoznat i nepopularan u Hrvatskoj. Nadali smo se da bi sa tematskom web stranicom to uspjeli promijeniti, upoznati ljubitelje životinja sa basenji pasminom te podijeliti naša iskustva. Uložili smo dosta vremena truda kako bi to ostvarili te uz pomoć jednog dragog prijatelja web stranica je danas naš veliki ponos.

 

S obzirom da je popularizirati pasminu težak zadatak i zahtjeva puno truda, odlučili smo krenuti na izložbe i revije pasa jer nam je to ujedno činilo i veliko zadovoljstvo. Uz dobre uspjehe i pozitivna iskustva vrlo brzo smo zavoljeli izložbe, a naše djevojčice počele su i same sudjelovati u izlaganju.

 

Ideja o uzgoju javila se sasvim spontano, a tada i nije bilo aktivnih uzgajivača u Hrvatskoj. Uspješno smo registrirali uzgajivačicu pod imenom BASHIRA što u prijevodu znači „Onaj koji nagovještava dobre stvari koje dolaze“. Iskreno se nadamo da ćemo opravdati značenje toga imena.

 

Prvo leglo imali smo 2012. godine te svakim danom stječemo puno pozitivnih iskustava i novih prijatelja. Potpuno smo se posvetili ovoj predivnoj pasmini i nadamo se da ćemo našu strast i ljubav uspješno prenositi dalje jer basenji to zaslužuje.

 

                        Bashira ekipa ~ Nikolina, Tomislav, Jana, Katija i Toma

 

001 001 001 001 001 001 001 001 001 001 001 001 001 001 001 001 001 001 001 001 001 001 001 001 001 001 001