Socijalizacija je najvažnija stvar koju možete učiniti za vaše štene!

 

Mnogi basenjiji su, po prirodi suzdržani prema strancima i ponekad mogu biti vrlo oprezni prema

nepoznatim osobama, situacijama i zvukovima.

 

Potrebno ih je redovito upoznavati sa mnogo različitih ljudi, situacija i zvukova dok su još mladi kako bi im omogućili da odrastu u psa koji će biti u mogućnosti nositi se s različitim situacijama. U protivnom mogli postati uplašeni kada se nađu izvan svojeg uobičajenog okruženja pa bi tada mogli imati problema.

 

Jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti za vaše štene je da ga je dobro socijalizirate. Najvažniji period za socijalizaciju je između 3 i 12 tjedana starosti, a najkasnije do oko 16 tjedana starosti. To znači da ćete, nakon što vaše štene od 8 ili 9 tjedana starosti dovedete kući, imati samo nekoliko tjedana napraviti što više možete kako bi socijalizirali vaše štene. Biti ćete vrlo zaposleni u tom periodu ali budite sigurni da sav trud koji ćete uložiti tada poslije će vam se višestruko vratiti. Kasnije ćete biti sigurni da vaš odrasli pas dobro prihvaća mnoge različite situacije.

 

Izložite vaše štene različitim okruženjima i što je više moguće različitim situacijama dok je ono još uvijek u toj osjetljivoj dobi. Samo pripazite da su ta iskustva pozitivna i da se štene ne bi uplašilo i slučajno vam ispalo iz ruku. Dobra je ideja, ako ih upoznavate s djecom, da ih zamolite da prvo sjednu na pod. Pa i ako se štene uspije izmigoljiti iz njihovog naručja bar neće pasti s visoke visine. Posjetite prijatelje, neka se igraju sa dobro odgojenom djecom, otiđite u park, promatrajte vlakove, autobuse i automobile kako prolaze, posjetite trgovački centar… pustite neka osluškuje usisavač, kosilicu itd.

 

Otiđite na puno lijepih, ugodnih izleta automobilom, samo pritom pazite da je štene u kavezu na sigurnom.

Otiđite u park i zabavite sa sa svojim psićem.

 

Ukoliko su sva iskustva s putovanjem u automobilu povezana s odlaskom kod veterinara, tada će ono uskoro naučiti povezati sva neugodna iskustava s vožnjom u autu. To ne bi bila dobra ideja jer želite da štene uživa dok putuje s vama. Onda možete biti sigurni da imate psa koji voli biti s vama bez da je pod stresom ili nervozan zbog neke nepoznate situacije s kojom se neće znati nositi. Drugim riječima – da imate dobro socijaliziranog psa.

 
Preporučujemo da što prije upišete svoje štene (po mogućnosti prije 12 tjedana starosti) u „pseći vrtić“ ili neki predškolski tečaj ukoliko vam je takav tečaj dostupan. Provjerite kod svog veterinara ili uzgajivača da li takvi tečajevi postoje.

 

Prije svega budite sigurni da je vaše štene redovito cijepljeno i tek tada ga odvedite na druženje s drugim zdravim i cijepljenim štencima ili prijateljski nastrojenim starijim psima. Dajte sve od sebe i budite sigurni da ste učinili najbolje što možete da ta prva iskustva s drugim psima budu dobra iskustva.

 

Proces socijalizacije dugo traje i oduzima puno vremena, ali znajte da će svi vaši napori biti nagrađeni društvenim psom kojeg je zadovoljstvo voditi svugdje bez obzira gdje idete.

 

Javne površine u gradu Zagrebu na kojima se psi mogu šetati bez povodnika!

Na vrh