„Crate“ trening

 

"Privatna soba s pogledom“ …tako vaš ljubimac može doživljavati svoj kavez.
Idealan je za  putovanje,ali i za sve one koji samo žele svom psu osigurati mirno mjesto unutar njihovog doma. Osim toga, kavez je idealan način pomoću kojeg ćete najbolje naučiti vašeg basenjija da ostane sam kod kuće, da se dobro nosi sa samoćom i da smanjite anksioznost od odvajanja, te da izbjegnete njegovo destruktivno ponašanje.

 

Za „crate“ trening treba imati na umu slijedeće:

 

  primarna uporaba kaveza je da psa naučite da ostane sam kod kuće

„housetraining“ odnosno odvikavanje od obavljanja nužde u stanu/kući. Psi ne vole mokriti u prostoru u kojem spavaju.

  kavez može ograničiti pristup ostatku kuće, dok se pas uči pravilima kao npr.da se ne smije grickati namještaj.

  siguran način za prijevoz psa u automobilu

 

„Crating“ oprez!

 

Sanduk nije čarobno rješenje. Ako se ne koristi ispravno, pas se može osjećati zarobljenim i frustriranim.

Zbog toga:

 

  nikada nemojte koristiti sanduk kao kaznu. Pas će se početi bojati kaveza i neće htjeti ući u njega.

  ne ostavljajte psa predugo u kavezu.Kavez nije namijenjen da psa držite u njemu cijeli dan i noć, čime pas ujedno i ne dobiva dovoljno šetnje ili ljudske interakcije pa tako može postati depresivan ili tjeskoban.

 štenci do šest mjeseci starosti ne smiju ostati u kavezu duže od tri-četiri sata u komadu. Oni su premali i ne mogu kontrolirati obavljanje nužde toliko dugo, ALI isto vrijedi i za odrasle pse koji već nuždu obavljaju vani; fizički, oni se mogu suzdržati, ali zapravo ne znaju da to moraju napraviti.

 stavite psa u kavez samo dokle niste sigurni da možete imati povjerenja u njega da neće uništiti stan ili kuću. Nakon toga, kavez bi trebalo biti mjesto gdje će basenji odlaziti dobrovoljno.

 

Odabrati kavez

 

 

Postoje nekoliko tipova kaveza koji su vam na raspolaganju:

 

  Plastični

 

  Od tkanine na sklopivim, krutim okvirom

 

  Metalni

 

Kavezi dolaze u različitim veličinama i mogu se kupiti u većini trgovina za

 

Kavez treba biti dovoljno velik da pas u njemu može uspravno stajati (da mu uši ne dodiruju gornji dio – „krov“ kaveza) i da se u njemu može okrenuti. Ako vaš pas i dalje raste, odaberite veličinu sanduka koji odgovara odraslom psu. Pripazite da kavez ne bude prevelik jer bi u tom slučaj pas mogao imati potrebu u njemu obaviti nuždu.

 

Priprema kaveza

 

Plastičan kavez sa metalnim vratima: Za početak uklonite vrata s kaveza. Pustite da ga štene prouči  i samostalno uđe u njega ako to želi.

 

http://www.dogcratesbeds.com/my_files/images/Crate%20Covers/1751_Seafoam_Crate_Cover.jpgMetalni kavez: Zavežite vrata sanduka, tako da ostanu otvorena, bez da se pomiču ili samostalno zatvaraju. Ako sanduk dolazi s podnicom, stavite komad kartona ili ručnik, dekicu između kaveza i poda (ili na dno kaveza) kako bi spriječili zveckanje koje bi moglo preplašiti štene.

 

Proces „crate“ treninga

 

Crate trening može potrajati nekoliko dana ili tjedana, ovisno o dobi i temperamentu. Važno je znati dvije stvari dok je „crate“ trening u tijeku:

 

  Kavez uvijek treba biti povezan s ugodnim iskustvom.

 Trening bi se trebao odvijati nizom malih koraka. Nemojte ići prebrzo.

 

1. korak: Upoznajte štene sa kavezom

 

Stavite sanduk u prostoriju u vašem domu u kojoj provodite najviše vremena, kao npr. dnevna soba. U njega položite mekanu deku ili ručnik. Uklonite vrata ili ih zavežite kako bi uvijek bila otvorena i pustite neka pas istražuje kavez kada god to poželi. Neki će biti znatiželjni, odmah ući pa čak i zaspati u njemu. No, ako vaš pas nije jedan od njih:

 

  dovedite ga do kaveza i razgovarajte s njime veselim tonom glasa. Uvjerite se da su vrata kaveza otvorena i osigurana kako se ne bi desilo da se slučajno zatvore, udare i preplaše psa.

  potičite gada uđe u kavez stavljajući neke male poslastice u blizinu kaveza, pa onda na sam ulaz tj. unutar vrata, i na kraju, sve do kraja u unutrašnjost sanduka. Ako pas na početku odbije ući u kavez do kraja, to je u redu; nemojte ga prisiljavati na to.

  nastaviti bacati poslastice u kavez sve dok pas ne ulazi u njega potpuno mirno. Ako nije zainteresiran za poslastice, pokušajte bacanjem omiljenih igračka u kavez. Ovaj korak može potrajati nekoliko minuta ili čak do nekoliko dana.

 

2. korak: Hranjenje u  kavezu

 

Nakon upoznavanja sa kavezom, započnite mu redovne obroke davati pokraj kaveza. To će stvoriti ugodnu povezanost s kavezom.

 

  ako vaš pas s lakoćom ulazi u kavez tada započnite s 2. korakom: stavite zdjelicu hrane skroz na stražnju stranu kaveza.

  ako i dalje nevoljko ulazi u kavez, stavite posudu samo onoliko daleko koliko je unutra spreman ući bez da postane preplašen. Kod svakog idućeg hranjenja pomičite posudu još malo dalje.

  kada pas već udobno stoji dok i jede u kavezu, možete za njim zatvoriti vrata. Prvi put kada to učinite, otvorite vrata čim završi svoj obrok. Sa svakim uzastopnim hranjenjem, ostavite vrata zatvorena nekoliko minuta dulje, dok boravak u kavezu ne bude oko desetak minuta nakon jela.

  ako počne cviliti da ga pustite van, možda ste prebrzo povećali duljinu boravka. Sljedeći put, pokušajte ga ostaviti u kavezu na kraće vremensko razdoblje. Ako cvili i plače u kavezu, nemojte ga pustiti van dok ne prestane. U protivnom, naučiti će kako način da izađe iz kaveza je da cvili, tako da će to nastaviti i raditi. Korigirajte cviljenje sa kratim „ne“ ili „psst“ i kada se umiri, pohvalite ga i nagradite.

 

3. korak: Produljite razdoblje „crating-a“

 

Nakon što vaš pas svoje redovite obroke jede u sanduk bez znakova straha ili tjeskobe, možete ga ostaviti zatvorenim na kratke vremenske periode, dok ste kod kuće.

 

  pozovite ga u kavez i dajte mu poslasticu.

  izrecite naredbu za ulazak, kao npr. "mjesto". Potaknite ga da uđe pokazujući mu u unutrašnjost kaveza sa poslasticom u ruci.

  nakon što uđe u kavez, pohvalite ga, dajte mu poslasticu, i zatvorite vrata.

Ostanite mirno sjediti pored kaveza između 5-10 minuta, a zatim otiđite iz njegovog vidokruga kako vas ne bi mogao vidjeti, ali ostanite u prostoriji na nekoliko minuta. Korigirajte cviljenje i opomenite ga da bude tiho ako cvili. Vratite se, ponovo mirno sjednite na kratko vrijeme, a onda ga pustite iz kaveza.

 

Važno: Ne puštajte ga iz kaveza dok cvili, grebe ili protestira. Vrata otvarate samo onda kada je pas miran i tih jer ćete u protivnom psa nagrađivati za njegovo neprimjereno ponašanje, a on će shvatiti da ćete ga, ako cvili, grebe ili protestira, vi pustiti van. To ne želite! Nagrađujte samo ona ponašanja koja želite.

  

  Ponovite ovaj postupak nekoliko puta dnevno, postepeno povećavajući duljinu vremena u kojem ga ostavljate u kavezu i duljinu vremena kada ste izvan njegova vidokruga.

  Nakon toga ponovite postupak, ALI ovoga puta izađite iz prostorije. Povećavajte postepeno vrijeme koje pas provodi sam. Na početku neka to bude par minuta, pa sve duže…

U onom momentu kada dosegnete oko 30 minuta da pas bude tiho u kavezu dok vas nema u prostoriji, možete ga nakratko ostavljati samog dok ste izvan kod kuće i/ili ga pustiti da spava u njemu tijekom noći. Ova faza može potrajati od nekoliko dana pa do nekoliko tjedana.

 

Napomena: naši psi su prošli Crate trening ali ih nikada nismo ostavljali zatvorene u kavezu kada smo odlazili od kuće. Pri prvom izlasku iz stana kujicu smo ostavili da bude slobodna u stanu pri čemu smo uklonili sve potencijalne opasnosti, cipele, daljinske upravljače i sl. Prošetali smo je neposredno prije odlaska i bili sigurni da je obavila kompletnu nuždu. Nismo radili previše buke kada smo odlazili niti na nju previše obraćali pažnju.

 

Nikada se nije desilo da je išta uništila ili da je protestirala…

 

4. korak: Zatvorite psa kada odlazite od kuće

 

Nakon što je u stanju ostati oko 30 minuta u kavezu, a bez da bude zabrinut ili prestrašen, možete ga početi ostavljati u kavezu na kratko vrijeme kada izađete iz kuće.

 

  stavite ga u kavez koristeći vašu redovitu naredbu i poslasticu. Možda će biti dobro ostaviti mu neke sigurne igračke u kavezu.

 mijenjajte rutinu tj. vrijeme vašeg odlaska kada stavljate pas u kavez. Iako ne bi trebao ostati sam na duži period dok vas nema, možete ga staviti u kavez 5-20 min prije vašeg odlaska.

 vaši odlasci ne bi trebali biti emocionalni i dugi. Morate ostati smireni i suzdržani. Kratko pohvalite psa, dajte mu poslasticu kad uđe u kavez i zatim tiho otiđite.

 

Potencijalni problemi

 

Nažalost može se desiti da će pas doživjeti anksioznost zbog odvajanja. Korištenje kaveza nije rješenje kojim ćete riješiti taj problem. Kavez može spriječiti psa da bude destruktivan, ali se isto tako može ozlijediti u pokušaju da pobjegne iz njega.

 

Suočavanje i uzroci - anksioznost

 

Anksioznost koja se javlja prilikom odvajanja jedna je od najčešćih fraza koju koriste vlasnici kada opisuju psa koji se čini daje pod stresom u momentu kada vlasnik napusti dom ili prostoriju.

Simptomi mogu biti slijedeći: prekomjerno izlučivanje sline, zavijanje, uništavanje stvari u kući, grebanje po zidovima i vratima, pokušaj bježanja iz kaveza odnosno prostorije.

Anksioznost od odvajanja često nesvjesno potiču sami vlasnici. Mi smo ti koji radimo veliku dramu oko odlaska iz kuće, i još k tome nagrađujemo pseću zabrinutost kada vidimo da su zabrinuti i zbunjeni tako da ga sažalijevamo, mazimo i ljubimo, te tako izazivamo još više stresa kojeg pas doživljava svaki put kad odlazimo.

Volimo da pas bude uvijek s nama, posebno kada je štene jer ga i zbog socijalizacije vodimo posvuda. Zatim, kada dođe vrijeme da ih moramo ostaviti samima oni dosegnu dob kada, ne samo da žele, već i osjećaju potrebu da budu uvijek s nama - MI smo njihov izvor samopouzdanja, njihova sigurnost, njihov čopor.

 

Neke od simptoma prepoznati ćete u svom basenjiju, ali to ne znači da se odmah radi o anksioznom ponašanju. Basenji je vrlo uporan i pametan pas. Cviliti će, grebati i protestirati. Treba uložiti nešto više strpljenja  i ravnodušnosti. Pokušajte ostati smireni koliko god je to moguće. Jasno dajte do znanja koja ponašanja su prihvatljiva, a koja ne tako da ćete samo željena ponašanja nagrađivati, a neželjena opominjati. Ostanite dosljedni i neka se svi članovi obitelji drže zajedno. 

Kod basenjija uništavanje i stres također mogu biti posljedica čiste dosade i nedostatka aktivnosti.

 

Kako spriječiti pojavu anksioznosti

 

Sprječavanje počinje onog trena kada štene stigne u vaš dom. Vrlo često će se desiti da štene, koje ste odvojili iz legla, počine cviliti čim ostane sam. Ono doživljava veliku promjena, prvi puta od rođenja su sami, nisu više uz svoju braću i sestre, uz majku, uz svoj čopor. Svi mi instinktivno štene uzmemo u ruke kad plače i pokažemo suosjećanje –takvim postupkom zapravo nagrađujemo njegov plač. Kasnije, ako cvili dok je u kavezu, a vi ga odmah pustite van, zapravo nagrađujete njegov plač i protestiranje. ZATO: samo nagradite željeno ponašanje.

Od samog početka, moramo ga naučiti da bude tiho i smireno. Nagradite ga kada mirno leži u svom krevetiću nekom ukusnom poslasticom. Naučite ga strpljenju i smirenosti. Nagraditi ga za svako takvo ponašanje.
Pokušajte ne komunicirati s njim cijelo vrijeme. Neka se malo nauči zabavljati sam sa svojim igračkama.

 

Učite ga da prihvati kavez. Dopustite mu da pod vašim nadzorom istraži i nauči svoje granice i granice svoje okoline; neka stekne poštovanje prema okolini i ljudima koji se u njemu nalaze. To znači da morate biti dosljedni u svemu što radite, i ne samo vi, već svi članovi obitelji koji ga okružuju.

 

Važnost treninga poslušnosti i discipline

 

Navodno, anksioznosti možete uvelike spriječiti i samim treningom poslušnosti i discipline. Ovaj pristup omogućuje da pas zna što se od njega očekuje i pomaže da mu da dobro ponašanje postane navika.

Provedite vrijeme trenirajući, ne mislim pri tome da je dovoljno ako ga nekoliko puta tjedno vodite na neki tečaj, već često i konzistentno treniranje kod kuće. Pokažite psu što od njega očekujete u kući i izvan nje, i to nekoliko puta tijekom dnevne rutine. Dvije minute, pet minuta, malo u jednoj situaciji, malo u drugoj. Nemojte samo otići u šetnju, već ga i učite da sjedne prije prelaska ceste, da dođe na poziv, da stane kada mu naredite. Uvijek imajte poslastice uz sebe, obilno ga nagrađujte za vrijeme treninga (to ne moraju biti velike količine; poslasticu podijelite na 4 dijela).

Naučite ga da sjedi kada uđe u kuću, da čeka dok mu obrišete šape, da legne i ostane ležati dok mu vi ne date naredbu da ustane. Sve to radite na početku u vlastitom domu, a zatim i izvan njega gdje će pas imati puno više distrakcija.

 

Crate trening kako bi izbjegli anksioznost

 

Prođite „crate“ trening sa psom. Počnite s kratkim razdobljima, a zatim povećavajte vrijeme koje će pas provoditi u njemu. Nahranite ga u kavezu, neka gricka svoje omiljene kosti dok je tamo.

Ako cvili dok je u kavezu, probajte naći način da to kontrolirate. Učite ga da je dobro biti tiho, i da nema nagrada ako će cviliti ili zavijati.

 

Anksioznost od odvajanja može se prevladati, neki se psi vrlo brzo mogu naviknuti, a nekima će biti potrebno više vremena, strpljenja i dosljednosti.

Vježba, šetnje, poslušnost,trening; vodstvo; pravila, granice i ograničenja, sve je to neophodno za uravnoteženog psa. Vaša dosljednost i dosljednost svakog člana obitelji biti će presudna za izgradnju samopouzdanja povjerenjem koje će pas vidjeti u vama kao njegovog vođu čopora.

 

ALI ZAPAMTITE! …ova slika najbolje opisuje basenjija

Na vrh