FCI 5 skupina –  Primitivni tip psa

 

Opći izgled

Basenji je mali, kratkodlaki lovački pas iz Afrike. Kratkih leđa i lagane građe, izgledom visok u odnosu na njegovu ukupnu dužinu. Lijepo povijen vrat, naborano čelo, ponosno držanje i  rep čvrsto uvijen i položen visoko na leđima. Elegantan i graciozan, pri čemu svojim držanjem odaje stabilnost, pripravnost i pozornost. Uravnotežena građa i glatka muskulatura omogućuje lakoću kretanja i agilnost. Basenji lovi koristeći vid i njuh istovremeno.

 

Karakteristike – Basenji ne može lajati, ali nije nijem. Naborano čelo, čvrsto uvijen rep i žustar, lagan hod (nalik kasu trkaćeg konja) tipični su za pasminu.

  

Mane – svako odstupanje od nabrojanih točaka smatraju se manama ili greškama.

 

Opći izgled

Idealna visina za mužjaka je 43 cm, a za ženke 40 cm od prsa do stražnjice. Približna težina za mužjaka je oko 11kg, a za  ženke oko 10kg. Lagane građe te proporcionalne visine i težine.

 

Glava

Glavu nosi ponosno. Oči – tamne boje lješnjaka do tamno smeđe, bademastog oblika, koso postavljene i dalekovidne. Tamnog obruba. Uši – male, uspravne i blago nakrivljene, fine teksture, postavljene prema naprijed na vrhu glave. Lubanja je ravna, dobro isklesana i srednje širine, sužena oko očiju. Zašiljena i uža od četvrtine glave od očiju prema njušci s primjetnim završetkom. Njuška je kraća od lubanje, ni gruba ni odrezana, sa zaobljenim jastučićima. Izražene bore na čelu, nježne i obilne dok su uši uspravne. Bočne bore su poželjne, ali ne smiju biti previše izražene u području pod vratom. Bore su najuočljivije u štenaca, a zbog nedostatka sjena, manje izražene kod pasa crne, trobojne i tigraste boje. Nos – crn, poželjno u velikoj mjeri. Zubi – Ravnomjerno poravnati sa škarastim zagrizom.

 

Vrat i tijelo

Vrat dobre dužine, lagano popunjen kod grkljana. Dobro postavljen na ramenima. Leđa – ravna, u visini sa stražnjicom. Tijelo – simetrično,  kratkih leđa, čvrsto spregnuto i završava definiranim strukom. Rebra duboka i do laktova umjereno zaobljena, ovalnog oblika. Blaga prsa u području ramena. Grudi srednje širine. Rep je postavljen visoko na leđima, izrazito savijen unaprijed, dobro uvijen i položen sa strane.

 

Prednji udovi

Ramena umjereno položena nazad. Lopatice i nadlaktice približno jednake dužine. Laktovi čvrsto stisnuti uz rebra. Noge ravne sa finom koštanom strukturom, duge podlaktice i dobro definirani mišići. Iznad šapa dobre dužine, jake i fleksibilne. Šape – Male, ovalne i kompaktne sa debelim jastučićima i dobro zaobljenim prstima. Peti prst se obično uklanja.

 

Stražnji udovi

Srednje široki, snažni i mišićavi, dobro smješteni iznad šapa, okrenuti ni prema unutra niti prema van, s dugim bedrima, blago savijenim u koljenu. Šape – Isto kao u “Prednjim udovima“

 

Dlaka i boja

Dlaka kratka i fina. Koža vrlo meka. Boja – Kestenasto crvena, potpuno crna, trobojna (crna i kestenasto crvena), ili tigrasta (crne pruge na kestenasto crvenoj pozadini), s bijelim nogama, prsima i vrškom repa. Bijele noge, ukrasi i ovratnik opcionalno. Bijela boja nikada ne smije prevladati nad primarnom bojom. Boja i oznake trebaju biti bogate, jasno i dobro definirane, sa čistom linijom razgraničenja između crne i crvene boje kod trobojnih te između pruga kod tigrastih.

 

Hod

Hitar, žustar i neumoran kas. Korak je dug, gladak i bez napora tako da gornja linija leđa ostaje nepomična, u ravnini. Prilikom kasa naprijed-nazad, ravna linija od pleća do šapa i od kuka do slabina ostaje neprekinuta, konvergentno prema simetrali ispod tijela. Što je brži kas to je se više ističe konvergencija.

 

Temperament

Inteligentni, samostalni, ali nježni i živahni. Ponekad ravnodušni prema strancima.

 

Na vrh